top of page
  • Writer's pictureMaja Puskaric

Kako izgraditi osobni brend i napredovati u karijeri

Osobni branding nije samo za slavne osobe ili influencere na društvenim mrežama. Bez obzira na to jesmo li zaposlenik, poduzetnik ili freelancer, gradnja osobnog branda može biti ključna za postizanje uspjeha u karijeri. U ovom blog postu donosim informacije kako ti osobni branding može pomoći u ostvarivanju tvojih profesionalnih ciljeva.


Zašto je osobni brend važan?


Prvi dojam

U današnjem digitalnom svijetu, potencijalni poslodavci, klijenti ili suradnici često će prvo potražiti tvoj profil na društvenim mrežama ili tražilici, prije nego se s tobom uopće susretnu uživo. Osobni brand može stvoriti pozitivan dojam i privući pažnju onih koji su ključni za tvoj daljnji profesionalni napredak.


Istakni se iz mase

Konkurencija na tržištu može biti žestoka. Snažan osobni brand pomaže ti izdvojiti se iz gomile i pokazati svoju jedinstvenost, stručnost i vrijednosti koje donosiš na stol. Nevažno tražiš li posao ili nove klijente, ako se ističeš iz mase, puno ćeš lakše ostvariti to što želiš. Pravi primjer su poznate osobe koje su pokrenule svoje druge biznise i ostvarile puno veći uspjeh samo zato što njihovo ime stoji na tim brandovima.


Gradi povjerenje i autoritet

Kvalitetan osobni brand gradi povjerenje među tvojom publikom. Kada ljudi prepoznaju tvoju stručnost i autentičnost, više će vjerovati u tvoje sposobnosti i voljni su te pratiti, kupiti tvoje proizvode ili usluge ili te zaposliti. Oni koji se usude i napreduju. Ako komuniciraš na pravi način, gradiš svoju stručnu poziciju unutar industrije i daješ ljudima do znanja da si tu, da imaš znanje, iskustvo i vještine, puno ćeš lakše privući poslovne prilike koje želiš (a često i one koje ti možda nikada nisu pale na pamet)


Kako izgraditi svoj osobni brend?


Definiraj svoju svrhu i vrijednosti

Razmisli o tome što te motivira, koje su tvoje strasti i vrijednosti. Definiraj svoju jedinstvenu prodajnu ponudu (unique selling proposition - USP) koja te razlikuje od drugih u tvojoj branši.


Budi autentična/autentičan

Osobni brand treba odražavati tvoju autentičnu osobnost i identitet. Najvažnije je biti iskren i dosljedan, onakva osoba kakva zaista jesi. Meni su u početku govorili da trebam biti ona stroga poslovna žena (čitaj bitch), koja je nedostupna, jako profesionalna i nedodirljiva. Pokušala sam i nisam uspjela jer to nisam bila ja.


Izgradi online prisutnost

Aktivno sudjeluj na društvenim mrežama, blogu ili forumima koji su relevantni za tvoju industriju. Redovito objavljuj relevantan i kvalitetan sadržaj koji će privući i angažirati tvoju publiku. Izaberi mreže koje ti najviše odgovaraju i na kojima se nalazi tvoja publika (neka i LinkedIn bude među njima).


Njeguj odnose

Komuniciraj s publikom i izgradi odnose s drugim profesionalcima u tvojoj branši. Sudjeluj na događajima, konferencijama i online sastancima da proširiš svoju mrežu kontakata. Ovo je velik i važan dio osobnog brandinga - kako komuniciraš sa “svojim” ljudima. Ne želiš biti ona osoba koja se javi samo kada nešto treba, zar ne?


Održi konzistentnost

Održavaj dosljednost u tonu, stilu i vrijednostima koje promoviraš putem svog osobnog branda, online i offline. Ako kreneš “šarati”, stvorit ćeš “rupu” u komunikaciji, koja će kod publike upaliti alarme nepovjerenja.


I na kraju

Osobni branding je ključan za postizanje uspjeha u današnjem konkurentnom poslovnom okruženju. Investiranje vremena i truda u izgradnju svojeg osobnog branda može ti pomoći da se istakneš, gradiš povjerenje i postigneš svoje profesionalne ciljeve. Slijedeći ove savjete i strategije, možeš transformirati svoju karijeru ili biznis i ostvariti željeni uspjeh.

16 views0 comments
bottom of page